Aicinām zinātniekus iesniegt pētniecības projektu pieteikumus par tēmu “Diētas, pārtikas komponentu un pārtikas pārstrādes ietekme uz ķermeņa lieko svaru un ar to saistītajām metaboliskajam slimībām”. Pirms pieteikumu var iesniegt līdz 2019. gada 2. aprīlim, bet pilnā pieteikuma iesniegšanas termiņš ir 9. jūlijs.
Konkurss atbalsta pārnacionālus sadarbības pētniecības projektus, kas nodrošina labāku izpratni par pārtikas un diētas ietekmi uz lieko svaru un saistītajām metaboliskajām slimībām.
Konkursā paredzētas šādas divas galvenās tēmas:
- Pārtikas komponentu vai diētu identifikācija, kas ietekmē ēstgribu vai sāta sajūtu, ķermeņa masas regulēšanu vai riska faktorus, kas saistīti ar lieko svaru un saistītajām metaboliskajām slimībām.
- Pārtikas apstrādes un uzglabāšanas apstākļu ietekme uz pārtikas komponentiem un mehānismi, ar kuriem tās ietekmē apetīti vai sāta sajūtu, ķermeņa masas regulēšanu un riska faktorus, kas saistīti ar lieko svaru un saistītajām metaboliskajām slimībām.
Konkurss izsludināts kopējās programmēšanas iniciatīvā „Veselīgs uzturs veselīgam dzīvesveidam”. Latviju tajā pārstāv Izglītības un zinātnes ministrija, sniedzot finansiālo atbalstu mūsu valsts dalībniekiem – zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētajām zinātniskajām institūcijām. Lēmums par finansējuma piešķiršanu būs zināms oktobrī.
Plašāka informācija par konkursu un tā nosacījumiem un pieejama šeit.
Dalību konkursā nodrošina „Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” projekta ietvaros, kuru īsteno Izglītības un zinātnes ministrija, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un līdzfinansē Latvijas valsts.