22. un 23. janvārī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā notiek divi nacionālā jauno profesionāļu konkursa SkillsLatvia 2020 pusfināli, kur prasmju konkursā “Ēdienu gatavošana” piedalās topošie pavāri no 15 profesionālās izglītības iestādēm, un prasmju konkursā “Restorānu serviss” savas prasmes demonstrē jaunie viesmīļi no 10 mācību iestādēm. Tradicionāli konkursi ēdināšanas un restorānu servisa konkursantiem notiek paralēli, lai viesmīļi viesu apkalpošanā varētu izmantot pavāru pagatavotos ēdienus.
Pavāru darba uzdevums sastāv no četriem moduļiem: aukstās uzkodas, pamatēdiena, deserta un “melnās kastes” uzdevuma. Ēdienu sastāvā obligāti jāiekļauj svaiga forele, svaigs gurķis, vistu olas, pīles krūtiņa, burkāni, kviešu milti, bet desertā – šokolāde, saldais krējums, sviests, vistu olas un ķirši. Savukārt “melnās kastes” uzdevumu konkursanti uzzinās tikai konkursa dienā.
Viesmīļu darba uzdevumā ir pusdienu galda klāšana, augļu plates un grieķu salātu gatavošana, dzērienu atpazīšana un to pasniegšana viesiem. Konkursantiem jāpagatavo arī kafija Cappuccino, jāporcionē ēdieni un jāpagatavo deserts ar flambēšanas metodi. Katram konkursantam pie pusdienu galda jāapkalpo 2 viesi.
Abos prasmju konkursos darba uzdevums jāpaveic 6 stundās un tos vērtē nozaru eksperti.
Konkurss notiek projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un līdzfinansē Latvijas valsts.