Nozaru konkursi
Nozares konkurss pārtikas ražosāna uzvarētājas konkursa laikā

Rēzeknes tehnikuma audzēknes Madara Zalāne un Anastasija Višņakova saņēma labāko speciālista titulu nozares jauno profesionāļu meistarības konkursā Pārtikas ražošana, iegūstot 82.50 punktus no 100. Konkurss par labākā pārtikas produktu ražošanas tehniķa titulu norisinājās no 26. līdz 27. oktobrim Rēzeknes tehnikumā un tas tika organizēts pirmo reizi.

Otro vietu ar 78.44 punktiem izcīnīja Valmieras tehnikuma audzēkņi Diāna Misiņa un Artūrs Kalniņš, bet trešo vietu ar 62.83 punktiem ieguva Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma jaunie speciālisti Elizabete Austriņa un Aleksandra Gucunajeva.

Otrās vietas ieguvēja Diāna Misiņa pozitīvi vērtē savu dalību konkursā: “Priecājos, ka varēju piedalīties šajā konkursā. Tā ir lieliska iespēja iegūt vērtīgu pieredzi. Darba uzdevumi nešķita ļoti sarežģīti, tomēr ar pasniedzēju plānojam šos uzdevumus izpildīt atkārtoti.” Diāna uzskata, ka šādus pasākumus būtu jāorganizē biežāk.  

Konkursantu darbus vērtēja IK LoBumeņš īpašnieks Jānis Silabriedis, LPKS Viļāni pārstāve Kristīne Usāne un Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļlatgales pārvaldes vadītāja vietniece Ināra Dzindzuka.

Ekspertes I.Dzindzukas iespaidi pēc konkursa: “Pēc pirmās dienas tikāmies ar komandām, lai pārrunātu paveikto. Vērtīgi, ka jaunieši ņēma vērā ieteikumus, kas rezultējās ar labiem panākumiem. Var redzēt, ka jaunieši vēlas attīstīties un apgūt profesijas nianses, tāpēc šādus konkursus būtu jāturpina organizēt arī nākotnē”. Ināras ieteikums konkursa dalībniekiem būtu pievērst vairāk uzmanības higiēnas prasību stingrākai ievērošanai.  Ināra arī uzsver, ka konkursa īstenošanas vieta bija ļoti atbilstoša, nodrošinot dalībniekus ar augstas kvalitātes tehniku un nepieciešamo aprīkojumu.

Konkursa darba uzdevumos ietilpa četri moduļi, divi no tiem parādīja konkursantu zināšanas un prasmes gaļas produktu ražošanā un divi piena produktu ražošanā. Gaļas produktu ražošanā konkursantiem bija jāpagatavo cūkgaļas rulete un aknu pastēte, savukārt piena produktu ražošanā bija jāpagatavo ķimeņu siers un piena vai krējuma saldējums. Cūkgaļas ruleti un ķimeņu sieru komandām bija jāgatavo pēc ekspertu izstrādātām receptēm, bet aknu pastētes un saldējuma receptes konkursantiem bija jāizstrādā pašiem.

Bildes no konkursa norises pieejamas Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Flickr kontā. Ar visu sešu nozaru konkursu rezultātiem iespējams iepazīties VIAA mājaslapā. Aicinām sekot līdzi jaunumiem VIAA  Facebook un Twitter kontos, kā arī SkillsLatvia Facebook lapā.

Konkursu atbalstīja SIA Paulig Latvia ar Santa Maria garšvielām.

VIAA konkursu organizē, lai noskaidrotu labākos jaunos pārtikas ražošanas speciālistus, kā arī veicinātu profesionālās izglītības pievilcību un pilnveidotu sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm. Nozares konkurss notiek projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, kuru īsteno VIAA, bet finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts.

Alise Devjatajeva

Alise Devjatajeva

Vecākā eksperte
alise.devjatajeva [at] viaa.gov.lv