Janvārī un februārī notiks nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia 2019 pusfināli, lai noskaidrotu tos jauniešus, kuri maija sākumā cīnīsies par medaļām un labāko meistaru tituliem.
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā 16. un 17. janvārī prasmju konkursā “Ēdienu gatavošana” piedalās topošie pavāri no 18 profesionālās izglītības iestādēm, bet prasmes konkursā “Restorānu serviss” demonstrēs jaunie viesmīļi no 10 mācību iestādēm. Tradicionāli konkursi ēdināšanas un restorānu servisa konkursantiem notiek paralēli, lai viesmīļi viesu apkalpošanā varētu izmantot jauno pavāru pagatavotos ēdienus.
Pavāru darba uzdevums sastāv no trīs moduļiem: uzkodām, pamatēdiena un deserta. Ēdienu sastāvā obligāti jāiekļauj lasis, kazas siers, vistas gaļa, līdz konkursa sākumam nezināms sakņaugs, bet desertā – svaigsiers.
Viesmīļu darba uzdevumā ir pusdienu galda klāšana, augļu plates izveidošana un svaigo lapu salātu gatavošana, dzērienu atpazīšana un pasniegšana. Kā arī jāpagatavo kafija Cappuccino, jāporcionē ēdieni un jāflambē augļi. Katram konkursantam pie pusdienu galda jāapkalpo 2 viesi.
Abos prasmju konkursos darba uzdevums jāpaveic 6 stundās. Uzdevumus vērtē nozaru eksperti Māris Jansons, Edgars Balodis, Līga Bušmane, Inese Vīcupa, Pēteris Repečko un Mārtiņš Kukojs.
Konkurss notiek projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un līdzfinansē Latvijas valsts.