Mārtiņš un Haralds kā konkursanti tiek vērtēti gan atsevišķi, gan kā komanda, līdz ar to svarīgi katram izdarīt visu pēc iespējas labāk. Abi jaunie profesionāļi ir lieliski sastrādājušies jau esot Latvijā, jo kopā strādā restorānā „Kaļķu vārti”.
Mārtiņš trešās konkursa dienas noslēgumā atceras, kādi uzdevumi tika realizēti.
„Pirmajā EuroSkills konkursa dienā man bija jāatpazīst sarkanvīni. No rīta mēs ar sešiem no tiem tikām iepazīstināti, bet vēlāk vērtēšanai saņēmām jau aizklātas piecas glāzes. Tad sekoja alkoholisko kokteiļu - Cosmopolitan un Mojito - pagatavošana. Diena noslēdzās ar apkalpošanu pie galdiņa,” atceras konkursants.
Otrajā dienā Mārtiņam bija jāatpazīst stiprie alkoholiskie dzērieni, tad bija jāloka salvetes, kam sekoja fine dining apkalpošana.
Šodien, pēdējā konkursa dienā, viesmīlis gatavoja augļu plati no ananāsa, kivi un apelsīna. Vēl bija jāsagatavo galdiņš pirms apkalpošanas.
„Šodien gatavoju bezalkoholisko kokteili „Labrīt, Francija”. Neviens cits no konkursantiem šajā uzdevumā neizmantoja blenderi. Šķita laba doma to izmēģināt,” smaidot atzīst Mārtiņš. „Blenderī ieliku ledu, ananāsu sulu, citronu sīrupu, olu baltumu, kad ieraudzīju, ka blenderis sāk tecēt. Ātri devos meklēt jaunu. Virtuvē satiku Haraldu, aizņēmos blenderi un sāku gatavot kokteili no jauna. Tad glāzē ieliku nedaudz zemeņu biezeņa un kārtās uzlēju sablenderēto masu,” stāsta Mārtiņš.
Kā viens no pēdējiem uzdevumiem viesmīlim Mārtiņam bija zivju plates un šampanieša pasniegšana viesiem. Konkursa noslēgumā vēl bija baltvīna atpazīšana.
„Manuprāt, vislabāk tiku galā ar sarkanvīna atpazīšanu un À la carte servisu”, atzīst Mārtiņš.
Mārtiņa komandas biedrs Haralds arī konkursā paveicis ne mazums uzdevumu. Pirmajā dienā bija tā dēvētā „Melnā kaste”. Tas nozīmē, ka konkursants līdz pat kastes atvēršanas brīdim nezina, kas tieši viņam būs jāpagatavo.
„Pirmajā dienā man bija À la carte pagatavošana. Tā ir ikdienišķa situācija restorānā, kad jāpagatavo uzkodas, otrais ēdiens un deserts. Man bija jāpagatavo karstā zivs uzkoda, otrais ēdiens no fazāna gaļas un desertā bija jāuzmeistaro tarte tatin pēc klasiskas franču receptes,” stāsta Haralds.
Otrajā dienā Latvijas konkursantam bija jāpagatavo no fazāna consome ar sparģeļu mīklas izstrādājumu, jēra kare ar trīs veida piedevām: pommes duchesse, dedzinātiem šalotes sīpoliem un glazētu topinambūru. Bija arī jāpagatavo siera plate ar divu veidu mīklas izstrādājumiem, rabarberu ievārījumu un Petit fours (mazas deserta uzkodas).
Noslēdzošajā konkursa dienā Haralds gatavoja zivju plati no četru veidu jūras veltēm: garnelēm, laša, austerēm un krabja. No šīm izejvielām bija jāuztaisa trīs dažādas uzkodas ar piedevām un klasisko majonēzi.
„Visvairāk man patika konkursa trešā diena, jo biju jau pieradis pie virtuves un inventāra. Visgrūtāk gāja ar À la carte pagatavošanu,” atzīst Haralds.
Foto ar Haralda kulinārijas meistardarbiem un Mārtiņa profesionālo veikumu var apskatīt šeit: Flickr.
Sekojiet līdzi konkursa noslēdzošās dienas notikumiem arī Skills Latvia Facebook lapā.