Haralds Saušs

Starptautisko jauno profesionāļu meistarības konkursu EuroSkills 2014 un WorldSkills 2015 dalībnieks un izcilības medaļu ieguvējs pavārs Haralds Saušs jau deviņus gadus strādā kulinārijas nozarē. Pirms sešiem gadiem Haralds pirmo reizi startēja  konkursos kā jaunais profesionālis, bet šobrīd Haralda pavāra prasmes var izbaudīt Ozo golfa kluba restorānā, kā arī “satikt” daudzās Latvijas virtuvēs - viņš ir arī reklāmas seja virtuves piederumu kompānijā.

Līdz konkursiem atveda sacensību azarts

“Viss sākās 2013. gadā, kad es sāku strādāt pie Raimonda Zommera “Kaļķu vārti” virtuvē. Tur strādājot, es nokļuvu Latvijas mēroga konkursos,” atceras pavārs H. Saušs.

Haralds stāsta, ka azartiska aizraušanās ar savas meistarības izkopšanu un pierādīšanu sākās ar dalību konkursā “Pavārzellis”, kurā jaunie pavāri cīnās par labākā titulu Latvijā. Toreiz Haralds ieguva pirmo vietu, kas tikai stiprināja vēlmi turpināt piedalīties arī citos konkursos. Tā 2014. gadā Haralds nokļuva starptautiskā jauno profesionāļu meistarības konkursa EuroSkills 2014 atlasē, bet gadu vēlāk WorldSkills 2015 atlasē, kuras viņš veiksmīgi izturēja.

Neatņemama sastāvdaļa – ilgstoša gatavošanās

“Pats gatavošanās process ir ļoti smags un ilgstošs periods, kas man ilga trīs gadus, bet man paveicās ar to, ka ar mani bija Raimonds Zommers, Viesturs Lasmanis, Jānis Rozenbergs, kuri šobrīd ir vieni no labākajiem Latvijas pavāriem. Viņi man palīdzēja, bakstīja, dzina mani uz priekšu,” atminas H. Saušs.

Haralds ikdienā daudz gatavoja, trenējās un savus meistardarbus deva baudīt profesionāliem pavāriem, kuri pēc tam Haraldam sniedza padomus, iemācīja dažādas gatavošanas tehnikas un atbalstīja, kad tas bija nepieciešams. Daudz deva arī pirmais izturētais konkurss EuroSkills 2014, kas deva rūdījumu dalībai arī pasaules mēroga konkursā. “WordSkillā jau bija mierīgāk, jo spēju sevi pārliecināt, ka viss būs labi. Rokas vairs netrīcēja, pirkstos vairs negriezu,” nosmej Haralds.

Haralda meistarība pieauga līdz ar katru gatavošanās dienu, taču konkursā neizbēgami nācās sastapties ar dažiem grūtākiem brīžiem, jo treniņš no realitātes konkursā atšķiras. Savu personīgi grūtāko brīdi toreiz jaunais pavārs sagaidīja konkursa WorldSkills 2015 ceturtajā jeb pēdējā dienā, kad spēki un sajūtas jau bija izsmeltas gan no agrās celšanās, gan intensīvās konkursa spriedzes. “Konkurss sākās jau 8:00 no rīta. Es kaut ko sāku gatavot, un pēc pirmajām 30 minūtēm es biju aizmirsis, kas notiek apkārt un ka es atrodos konkursā. Raimonda Zommera stingrais skatiens kaut kā atgrieza atpakaļ realitātē,” atceras Haralds Saušs.

Ekspertu un psihologa atbalsts

Gatavošanās procesā un konkursa spriedzē konkursanti nav vieni, jo visos Skills konkursos piedalās arī psiholoģe, kura atbalsta jauniešus gan pirms konkursa, gan  palīdz risināt stresa situācijas konkursa laikā. Vienlaikus palīgā nāk arī eksperti, kuri analizē jauno profesionāļu sniegumu un spēj sniegt padomus, kad tas nepieciešams.

Haralds atzīst: “Ļoti svarīgs faktors gatavošanās procesā ir kolēģu atbalsts – profesionālu pavāru padoms. Ar viņiem varēju sazināties gan kā draugs, gan, palūdzot padomu, kā kolēģis.”

Katram savu mentoru

“Jo lielākā konkursā piedalies, jo lielāka ir atbildība. Jo vairāk no tevis prasa, jo vairāk tu centies mācīties. Tas mani dzen uz priekšu,” akcentē H. Saušs. Haralda Sauša motivācija piedalīties konkursā bija mācīties un kļūt labākam pavāra profesijā, ko viņš iesaka darīt arī citiem.

“Brauc un atrodi pats sevi konkursā. Ja tu nejūties drošs, tad sākumā būtu labi saprast, vai esi izvēlējies savu profesiju. Brauc un pierādi sev to, ka esi izdarījis pareizo izvēli un pārliecinies, ka esi atradis savu mentoru,” iesaka pavārs Haralds Saušs.